Looks 4 you
Image default
Woning en Tuin

Ovale tafel – volop voordelen en twee nadelen

Rond is rond en hoekig is hoekig. Een schitterende go-between is de ovale vorm, zeker als je die toepast bij een tafel. Die subtiliteit geeft de ovale vorm dan ook haar vriendelijke en prettige karakter. Met een ovale tafel geef je je woonruimte meteen een focuspunt met zachte lijnen. Heel toepasselijk voor subtiele woonstijlen zoals de Scandinavische interieurstijl.

Ovaal is de mens welbekend

Die vriendelijke vorm is terug te brengen tot het menselijk lichaam. Wij zijn niet vierkant, vierhoekig of rond, maar laten met hoofd, schouders en dijen nu juist een ovale vorm zien. Daarom kun je ook stellen dat een ovale vorm een van de meest organische vormen is die een tafel kan aannemen. Die vriendelijkheid geldt ook de rand van de tafel. Wie ooit eens een tafelpoot tegen zich aan heeft gehad, weet dat dat pijn kan doen. Een ovale tafel bevat nergens punten waar je aan vast kunt haken, waar je je aan kunt stoten of waar een kinderhoofd tegen aan kan komen. Juist de ovale tafel is dan ook van hoog kindvriendelijk niveau.

Een ovale tafel geeft het gevoel dat je erbij hoort

Nog zo’n sympathiek iets van zo’n zacht afgeronde tafel: je zit een beetje in een kringetje bij elkaar. Niet helemaal in de rondte, maar je merkt de nabijheid van de ander veel beter dan wanneer je aan een rechthoekige tafel zou zitten. Dat geeft een gevoel van verbondenheid, erbij horen. De functie van een tafel is dat het een focuspunt is voor een gezelschap dat zich met elkaar vermaakt of samen de intimiteit van een eetmoment deelt. Bij het ovaal wordt die functie dus goed versterkt. Zo’n tafel nodigt uit tot converseren en geeft je het gevoel dat je erbij hoort. Het biedt net die intimiteit die nodig is om je een deel van het gezelschap te kunnen voelen.

De ovale tafel hoeft niet heel veel ruimte

Het lijkt wel alsof deze langwerpige en afgeronde tafel enkel voordelen heeft te bieden. Een volgende plus is dat je hem in veel ruimtes kwijt kunt. Door de afrondingen van het ovaal kun je er vrij gemakkelijk omheen bewegen. Daarom is dit ook een kandidaat voor zogenaamde doorloopruimtes. Waar een vierkante tafel dan een sta-in-de-weg is, glip je gemakkelijk om een ovaalvormige tafel heen. En nog een plus is dat je bij zo’n tafelblad ook meer mensen kunt herbergen. Waar je bij een recht blad snel 60 cm moet rekenen per persoon, loopt dat bij een schuin blad terug naar 50 cm. Dat scheelt.

Bladgrootte en plaatsing tegen de muur

De ovale tafel heeft qua blad iets minder oppervlak dan een vierkant of rechthoekig blad. Dat hoeft geen probleem te zijn, behalve wanneer je voor een groot kerstdiner wilt aanschuiven met acht man. Op een gegeven moment heb je het ovale blad vol gezet met gerechten, pannen, borden, bestek en glazen. Bij een rechthoekig blad heb je snel tien procent extra ruimte. Een tweede nadeel geldt alleen als je je tafel tegen een wand aan wilt of moet zetten. Daar is de ovale vorm dan net niet op berekend. Dat staat ook niet echt mooi. Klik hier voor een breed aanbod van tafels.