Looks 4 you
Image default
Onderwijs

Welke vormen van hulp bij studiekeuze zijn er?

Een juiste studiekeuze maken kan voor veel leerlingen die in hun examenjaar zitten een heel erg lastige stap zijn. Gelukkig zijn er verschillende vormen van hulp bij studiekeuze. Deze verschillende vormen van hulp bij studiekeuze zullen hier besproken. Hopelijk kun je tot een juiste keuze studiekeuze komen wanneer je gebruik gaat maken van een of meerdere van deze vormen van hulp die je kunt toepassen bij het maken van een juiste studiekeuze. De vormen die hier besproken zullen worden zijn onder andere het doen van studiekeuzetests, open dagen en meeloopdagen volgen en het voeren van gesprekken met professionals. 

Studiekeuzetests doen  

Een goede eerste stap wanneer je een studiekeuze moet gaan maken is het doen van een studiekeuzetest. Online zijn heel veel verschillende studiekeuzetests te vinden, zowel betaalde als ook gratis tests. Het is de bedoeling dat je een aantal verschillende vragen invult. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over je hobby’s en over andere dingen die jij interessant vindt. Vervolgens zul je een lijstje krijgen met studies die eventueel bij jou zouden passen. Dit is een hele fijne en snelle methode om snel tot een overzicht van studies te komen die bij jou en jouw hobby’s en interesses zouden aansluiten. 

Gesprekken over de studiekeuze voeren  

Een andere stap die je kunt nemen wanneer je een studiekeuze moet maken om gesprekken te voeren met professionals. Voor goed en deskundig studiekeuzeadvies kun je terecht bij een studiekeuze adviesbureau. Hier kun je in gesprek gaan met een professionele, deskundige  en gezellige studiekeuzeadviseur. Door middel van meerdere gesprekken kun je er samen met de studieadviseur jezelf beter leren kennen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed uit te zoeken waar jouw interesses liggen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een studie die het beste aansluit bij jouw wensen en interesses. 

Scholen bezoeken 

Een laatste vorm van hulp die je zou kunnen gebruiken om tot een juiste studiekeuze te komen is het bezoeken van verschillende scholen. Zowel mbo-scholen, hogescholen als universiteiten houden vaak meerdere leuke en interessante open dagen. Je kunt dus een school bezoeken waar een opleiding wordt aangeboden die jou interessant lijkt. Tijdens de open dag kun je al je vragen stellen, zowel aan docenten als studenten die de opleiding die jou leuk lijkt volgen. Verder bieden veel scholen vaak ook nog een meeloopdag of een dag proefstuderen aan. Ook dit is een mogelijkheid van hulp die je zou kunnen gebruiken bij het maken van een studiekeuze. 

 

https://septemberadvies.nl/