Looks 4 you
Image default
Onderwijs

Een betere leraar worden door middel van coaching

Als een leraar is het altijd welkom om je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling te verbeteren. Dit geldt ook voor de professionele groei. Wat nou als je de persoon kan zijn om andere mensen hiermee e helpen? Je kunt andere leraren coachen om beter te worden. Coaching in het primair onderwijskan de leraren, maar ook de leerlingen helpen om zich verder te ontwikkelen. Word dus een coach om hier een bijdrage aan te brengen. Je zult tijdens de opleiding tot coach veel te weten komen en leren wat je in bepaalde situaties het beste kunt doen. Wat doet een coach allemaal? 

Waar de coach zich op richt 

Bij coaching draait het allemaal eigenlijk om de persoonlijke en professionele ontwikkeling. Er zijn hier een aantal belangrijke waarden voor om hier mee te starten. Als coach moet je respect hebben, verantwoording bieden en altijd professioneel blijven. Dit zijn de basis punten om een goede coach te zijn. Je hebt ook voldoende zelfkennis nodig. Het wordt dan makkelijker om bij anderen te achterhalen wat ze kunnen verbeteren en wat er nog nodig is om hun doelen te behalen. Uit eigen ervaring en ontwikkeling kun je dus als coach richten op dit bij andere mensen te bevorderen.  

Waar is coaching goed voor? 

Je kunt een coach worden en andere leraren helpen die juist nog willen blijven leren. Denk bijvoorbeeld aan effectief lesgeven en leerlingen helpen in bepaalde situaties. Leraren die graag verandering en verbetering willen zien, kunnen geholpen worden door een coach. De coach kijkt met hen mee om tot een advies te komen wat er anders kan. Coaching kan ook handig zijn als er juist al sprake is van aanpassingen. Bijvoorbeeld een andere groep leerlingen. De leraar moet zich hier dan uiteraard op afstemmen en de coach kan daarbij dus helpen. Dit zorgt ervoor dat er altijd optimaal les gegeven wordt.  

Waar een coach bij kan helpen 

Een coach houdt zich bezig met veel persoonlijke punten. Een leraar kan het soms best lastig vinden om nog plezier te hebben in zijn werk. De coach kan hierbij helpen. Er worden dan vragen gesteld zoals: Hoe houd ik energie in mijn werk? Of hoe zorg ik voor balans? Dit kunnen namelijk redenen zijn dat mensen sneller stoppen met het zijn van docent. En dit hoeft helemaal niet. De coach kan jou dus helpen als leraar om te blijven genieten van je werk door bijvoorbeeld andere werkwijzen op te zoeken die ervoor zorgen dat je er weer zin in hebt.