Looks 4 you
Image default
Huishoudelijk

Slimme verlichting: de nieuwe manier van verlichten

Een goede verlichting is essentieel voor iedere ruimte. Het zorgt ten eerste voor licht (duh), maar verlichting heeft ook invloed op ons humeur en productiviteit. Door gebruik te maken van slimme verlichting, breng je je verlichting naar de 21e eeuw. Deze systemen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Dat lees je allemaal in dit blog.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is een vorm van verlichting die wordt bediend en geautomatiseerd via draadloze verbindingen. Denk hierbij aan wifi of bluetooth. Je hebt hiermee de mogelijkheid om van afstand je verlichting aan of uit te zetten, of dit te regelen met behulp van een timer. Dit doe je of via een app, of met spraakopdrachten.

 

Verder kan je je verlichting ook aanpassen op sterkte en kleur. Bij een relaxte sfeer is een warm licht ideaal, terwijl je een harder licht kan gebruiken wanneer je bijvoorbeeld aan het werk bent. 

Hoe werkt slimme verlichting?

Het enige wat jij hoeft te doen is de bijbehorende app van jouw slimme verlichting downloaden en de gewenste instellingen aanzetten. Veel van de varianten slimmer verlichting zijn geïntegreerd met andere slimme apparaten in het huis. Denk aan beveiligingssystemen en slimme speakers. Zo creëer je als het ware een gepersonaliseerd slim huis.

Slimme verlichting is de toekomst

Gemak en comfort

Met slimme verlichting maak je eenvoudig gebruik van een app of spraakopdrachten, Je hoeft de schakelaars niet fysiek aan te raken. Voornamelijk wanneer je niet thuis bent, is dit ideaal. Je hebt ook de mogelijkheid om een schema in te stellen om de verlichting automatisch aan te passen aan hun dagelijkse routine, wat zorgt voor een naadloze en gepersonaliseerde verlichtingservaring.

Veiligheid en beveiliging

Slimme verlichting draagt ook bij aan de veiligheid en beveiliging van jouw huis. Door het instellen van lichtschema’s of het gebruik van bewegingssensoren kan de verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld worden om de indruk te wekken dat er iemand thuis is, zelfs als dat niet het geval is. 

Verder kunnen sommige slimme verlichtingssystemen worden geïntegreerd met beveiligingscamera’s en alarmsystemen, zodat gebruikers meldingen kunnen ontvangen en de verlichting kunnen bedienen als er verdachte activiteiten worden ontdekt.

Duurzaamheid

Als laatste draagt slimme verlichting bij aan duurzaamheid. Het levert namelijk energiebesparing op doordat het de levensduur van de lampen verlengt. LED-lampen, die vaak worden gebruikt in slimme verlichtingssystemen, zijn energiezuinig en hebben een langere levensduur dan traditionele gloeilampen. Met andere woorden, je hoeft minder lampen te vervangen. Bovendien kan je met je slimme verlichtingssysteem je energieverbruik monitoren en beheren.