Looks 4 you
Image default
Zorg

Een kaakcorrectie

Een chirurgische kaakcorrectie is een spannende gebeurtenis voor veel mensen. Chirurgische kaakcorrectie, ook wel operatieve kaakorthopedie genoemd, is een deel van de mond kaak aangezichtschirurgie, ook wel MKA-chirurgie genoemd. Met zo’n kaakcorrectie zorgt de chirurg ervoor dat de bovenkaak en en de onderkaak goed op elkaar passen, zodat het kauwen soepeler verloopt en er minder spanning komt te staan op de spieren. Ook ziet het er simpelweg mooier uit. 

 

Afhankelijk van de afwijking wordt er geopereerd op ofwel de bovenkaak, de onderkaak of op allebei. Met plaatjes en schroeven werkt de chirurg dan om de botten op de juiste plaats te krijgen van binnenuit de mond, zodat er van buiten geen littekens te zien zijn. Een operatie is nooit zonder risico’s en dat is ook in dit geval zo. Afhankelijk van de afwijking zijn er verschillende soorten complicaties mogelijk, maar voor alle operaties aan de mond en rondom de kin bestaat de kans dat de gevoelszenuw wordt beschadigd. Dit kan als gevolg hebben dat het gevoel in de onderlip verdwijnt. 

 

Na de operatie begint de herstelfase. Hierin zullen verschillende dingen gebeuren. De eerste paar dagen zal het gezicht opzwellen. Tandenpoetsen en eten zullen problemen opleveren, maar na een paar dagen zal tandenpoetsen al mogelijk zijn. Het veel tandenpoetsen zal de genezing van de wonden ook versnellen.

 

Op dag twee mag de patiënt meestal al naar huis. Zodra de patiënt thuis is, is het aan te raden om met een dieetspecialist te spreken over het voedsel dat de patiënt binnenkrijgt, omdat vloeibaar voedsel heel anders is dan de patiënt waarschijnlijk gewend is.  Een tot twee weken lang zal de patiënt zich versuft en moe voelen. In deze periode is het belangrijk dat de patiënt vaak rust houdt en contactsporten vermijdt. Zwaar lichamelijk werk dient ook vermijdt te worden totdat de patiënt volledig is genezen.

 

Voor meer info : https://www.orfeokliniek.nl/