Looks 4 you
Image default
Zakelijke dienstverlening

Goederen importeren uit China en de geldende producteisen

Wilt u goederen importeren uit China? Vandaag de dag wordt de markt steeds toegankelijker voor een toenemend aantal webshopeigenaren en andere wederverkopers. Dat wil echter niet zeggen dat deze procedure ook makkelijk is. Wanneer u producten van buiten de EU invoert, komt daar een hoop regelwerk bij. Gaat u goederen importeren uit China of een ander land in Azië, dan krijgt u te maken met de Belastingdienst en de Douane. U dient aangifte bij de Douane te doen en invoerrechten en BTW te betalen. Ook dient u rekening te houden met productveiligheid en -aansprakelijkheid. Houdt u er overigens rekening mee dat u niet alle goederen zomaar kunt invoeren en dat er ook handelswaar bestaat waarvoor een invoervergunning nodig is.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Wilt u goederen importeren uit China, dan bent u net als bij import uit andere niet-EU-landen gebonden aan specifieke regels en eisen hieromtrent. Zo moet het artikel dat u invoert behalve bruikbaar ook veilig zijn. Ontstaat er (letsel)schade door een door u ingevoerd goed, dan bent u daar verantwoordelijk voor. U kunt dan het afsluiten van een productaansprakelijkheidsverzekering overwegen. Een strategische sourcing organisatie als CSP, met diverse kantoren in China en een kantoor in Nederland, kan u faciliteren in het leggen van contacten met deugdelijke leveranciers, maar kan u ook bij andere fasen in het importproces van dienst zijn.

De CE-markering

Gaat u goederen importeren uit China, dan dienen deze ook van een CE-markering te zijn voorzien. Deze markering geeft aan dat het goed voldoet aan de Europese wetten omtrent veiligheid, gezondheid en milieu. Voor enkele producten gelden nog extra producteisen. Zo dient productinformatie bijvoorbeeld aangeleverd te worden in de taal van het land waar u het artikel verkoopt. Denkt u bijvoorbeeld aan technische instructies. Maar ook wanneer u make-up verkoopt moet de consument in de taal van het land waar hij woont de betreffende informatie kunnen lezen.

https://www.cspacific.com/