Looks 4 you
Image default
Dienstverlening

Depressief? Moet je geneesmiddelen nemen of Psychotherapie opzoeken?

Moet je geneesmiddel nemen of in therapie gaan om je depressie te behandelen? Antidepressiva zijn vaak de eerste behandeling die aangeboden wordt aan mensen die depressief zijn. Zorginstellingen en zorgverzekeraars hebben deze aanpak liever omdat antidepressiva als goedkoper als psychotherapie gezien worden.

Talrijke studies hebben aangetoond dat het gebruik van cognitieve gedragstherapie en antidepressiva geneesmiddelen beide even effectief zijn in het behandelen van depressie; en dat wanneer psychotherapie gecombineerd wordt met het gebruik van geneesmiddelen, het effectiever is dan alleen geneesmiddelen. Wat nog belangrijker is, is dat de terugval kans hoger is voor depressieve mensen die behandeld zijn met een gecombineerde behandeling, dan voor mensen die alleen met psychotherapie behandeld zijn.

Maar hou in gedachten: de aanbieders van je gezondheidszorg neigen ertoe om de gereedschappen te gebruiken waarin ze opgeleid zijn. Als het enige gereedschap dat je hebt een hamer is, dan neig je er toe om alles als een spijker te zien.

Daarom schrijven vele huisartsen antidepressiva geneesmiddelen voor, voordat ze doorverwijzen naar de hulpverlening of psychotherapie. Ze hebben hun receptenboekje al klaar – maar ze hebben niet genoeg tijd of ervaring gehad in het praten met hun patiënten over psychologische problemen. Net zoals de rest van ons, gebruiken artsen de gereedschappen die ze beschikbaar hebben en waar ze in opgeleid zijn.

Echter zijn antidepressiva en psychotherapie beide effectieve behandelingen voor depressie, en een combinatie van beide is vaak effectiever dan één ervan op zichzelf. Natuurlijk is op een bepaald moment één behandeling waarschijnlijk effectiever dan een andere voor een bepaalde patiënt. We kunnen nog steeds niet nauwkeurig met grote precisie voorspellen welke behandeling effectiever zal zijn voor de ene persoon tegenover de ander. 

Wanneer je depressief bent, onthoud dan dat een psycholoog, psychiatrische maatschappelijke hulpverlener, psychiater of mentale hulpverlener je kan behandelen. De arts die je bezoekt kan slechts bepaalde gereedschappen tot zijn of haar beschikking hebben en kan slechts in een paar opgeleid zijn. De aanbevelingen die ze doen voor jouw behandeling hebben veel meer met HUN TRAINING dan JOUW PROBLEEM te doen.

Vergeet niet dat er een aantal behandelingen zijn die effectief zijn in het behandelen van je depressie, en dat ongeacht welke behandeling je arts of therapeut eerst aanbiedt, mocht het niet werken, vraag dan om de alternatieven.

Depsycholoog.nl – Klik hier voor onze website

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/groningen