Looks 4 you
Image default
Bedrijven

PTSS en de behandeling hiervan

PTSS en het behandelen hiervan

Vervelende gebeurtenissen kunnen bij mensen enkele sporen achterlaten in de mentale gezondheid. Hierbij valt te denken aan een militair wiens colonne is opgeblazen door een berm bom, een kind wat op jonge leeftijd is misbruikt of de slachtoffers van een gijzeling. Deze gebeurtenissen zijn dusdanig heftig dat ze niet vergeten worden door de persoon in kwestie. Wanneer er sprake is van dusdanig heftige gebeurtenissen kunnen de slachtoffers traumatische ervaringen oplopen. Dit kan leiden tot nachtmerries en slapeloosheid, flashbacks aan het incident of schrikreacties op bepaalde geluiden, zoals plotselinge klappen of het geluid van een kettingzaag.

Bij sommige slachtoffers gaat het zelfs zo diep dat ze zich niet meer buiten hun eigen huis durven te begeven: ze passen dus het hele leven aan aan de hand van die ene traumatische ervaring. Deze aandoening wordt ook wel PTSS(posttraumatische stress stoornis) genoemd. Het brein is bij deze stoornis zodanig getraumatiseerd dat het hulp nodig heeft bij het verwerken van de gebeurtenissen: hierbij kan een psycholoog houten uitkomst bieden.

Bij het behandelen van PTSS worden over het algemeen onderscheid gemaakt tussen drie verschillende technieken. De eerste techniek gaat onder de naam Imaginaire Exposure. Hierbij wordt samen met de psycholoog amersfoort gekeken naar een manier om de angst voor de herinnering weg te nemen. Dit gebeurt vaak door het zo veel mogelijk te bespreken met de therapeut.

De tweede behandeling betreft de techniek EMDR(Eye Movement Desensitization Reprocessing: tijdens deze techniek wordt het brein tijdens het vertellen over de gebeurtenis afgeleid, wat zorgt voor minder trauma bij de gebeurtenis. Er is vrij weinig bekend over daadwerkelijke cijfers van de techniek, maar de behandeling leid in de meeste gevallen wel tot verbetering.

De derde techniek voor het behandelen van PTSS is de Narratieve Exposure therapie. Ook hierbij speelt het naar boven halen van het trauma een hoofdrol. Echter wordt er bij deze therapie ook aandacht geschonken aan alle gebeurtenissen, vanaf de geboorte. Dit zorgt ervoor dat de cliënt inzicht krijgt in mooie en belangrijke gebeurtenissen, iets wat het trauma kan helpen verwerken.

Voor meer info : https://www.looks4you.nl