Looks 4 you
Woning en Tuin

Inrichten van een woonkamer

Inrichten van een woonkamer

Je bent je woonkamer eigenlijk al jaren zat, maar durft het niet aan om het te veranderen. Logisch, het is ook nogal een grote stap. Ik heb zelf ook jaren zitten twijfelen voordat ik het eindelijk aandurfde. Nu heb ik het gedaan, en zou niet meer terug willen. Maar hoe begin je nu eigenlijk?

Stap 1: Maak een moodboard
Je gaat gewoon eens een grote collage maken van wat je leuk vindt, doe gek, denk eens out-of-the-box. Kleuren, materialen, foto’s en alles wat je maar kunt bedenken, plak het er gewoon op.

Stap 2: Bedenk wat voor sfeer je wilt
Wil je een enorm strakke huiskamer, of juist een wat rustigere klassieke inrichting? Dat moet je voor jezelf helder hebben voordat je spullen gaat kopen, anders krijg je alsnog een allegaartje.

Stap 3: Maak een plattegrond van je woonkamer
Zorg dat je dit doet op een logische schaal, zodat je uiteindelijk ook ‘meubels’ kunt knippen. Zo kun je eens schuiven en kijken hoe dingen zouden passen in je woonkamer. Het wordt natuurlijk nooit zoals het is in het echt, maar geeft wel alvast een beetje een beeld.

Stap 4: Ga op zoek naar verlichting
Ja, het klinkt misschien raar, maar ga eerst op zoek naar verlichting. Verlichting in je kamer bepaalt hoe donker de rest van je inrichting kan zijn. Ga je voor verlichting die enorm veel licht geeft, kun je gerust je inrichting wat donkerder maken, want met je licht zit het toch wel goed. Je wilt namelijk niet dat je een woonkamer hebt die zo donker is dat je er depressief van wordt.

Stap 5: Zoek je inrichting bij je lampen
Je hebt je verlichting inmiddels binnen, nu begint de zoektocht naar meubels. Laten we zeggen dat je een paar grote moderne lampen hebt gekocht met veel glas. Je hebt dus een goede lichtopbrengst in je kamer. Je wilt een grote ronde eikenhouten tafel van 1.80m doorsnee. Dit kan, want dat had je al uitgerekend bij stap 3. Nu denk je misschien, is dat niet wat donker? Nee hoor, want je hebt een lamp die veel licht geeft. En ook al koop je een té donkere tafel naar je zin, je kunt altijd nog weer contrast aanbrengen door lichtere, fel gekleurde, stoelen om je tafel heen te zetten. Zo garandeer je jezelf er van dat je toch nog een lekker licht interieur hebt.

Stap 6: Geniet
Je inrichting is compleet, je hebt het helemaal naar je zin staan in je kamer. Ga eens lekker op de bank zitten met een goed glas wijn, geef jezelf een klopje op de schouder, want je hebt een top-interieur samengesteld. En die gekke blogger, met zijn “eerst lampen uitzoeken”-verhaal had gelijk, je verlichting is top en maakt je interieur helemaal compleet.

Ik hoop dat ik je hiermee wat handvatten gegeven heb, want lampen zijn de basis van je interieur. Ze maken of breken de harmonie van kleuren, materialen en vormen. Ze verlichten net dat donkere hoekje in je kamer en zorgen zo voor ruimte. Licht is altijd de basis, ook in de natuur, zonder zon was er geen leven, zonder lampen in je woonkamer heb je ook geen leven.

Voor meer info : http://huis-kamer.nl/vloerlampen-in-de-huiskamer/