Looks 4 you
Image default
Aanbiedingen

Redenen waarom u niet beter wordt in het schaakspel

Net als zoveel mensen die graag schaken, heeft u vast ook al meer dan eens geprobeerd uw niveau van het schaakspel te verbeteren. Misschien bent u tot de ontdekking gekomen dat het u maar met moeite of wellicht zelfs helemaal niet lukt om uw schaakspel te verbeteren. U bent niet de enige. Dus wees gerust. En er is hoop. Het is zelfs absoluut niet ongewoon op het niveau van de liefhebber. Zelfs op een meer gevorderd niveau verschijnen er vaak tekenen van trage of zelfs geen vooruitgang in het schaakspel. 

Wat is er dan mis met uw schaakspel? 

Met deze vraag doel ik op uw schaakspel, niet op uw schaakbord. Laat ik dat even voorop stellen. Het is alleszins moeilijk om een antwoord te geven op deze vraag. Toch zijn er enkele redenen waarom uw schaakspel maar niet vordert. In dit blog vertel ik u er graag meer over.

Werk niet alleen

Hier is een typisch scenario. Een club speler krijgt één of twee keer per week een coach om mee samen te werken. De rest van de week doet hij niets aan zijn schaakspel, misschien af en toe eens een potje online. Op deze manier is het te moeilijk om echte vooruitgang te boeken. Normaal gesproken zal er enige vooruitgang zijn, maar die zal verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra de clubspeler stopt met werken met zijn coach. 

Alles is studie en geen spel

Schaken is ingewikkeld. Hoe graag u ook maar een onfeilbaar recept voor het verbeteren van uw schaakspel wenst, er is nog niemand die dit recept heeft gevonden. Het geheim is wat mij betreft een evenwichtige opleiding. Je kunt niet alleen werken aan openingen en geen middelste partij of eindspelen, het zal mislukken. Hetzelfde geldt andersom. Maar het is niet alleen dit, bij het spelen van een partij komen ook zenuwen, ervaring en praktisch denken om de hoek kijken. Dingen die je alleen kunt leren in de competitie, ook een vriendschappelijke wedstrijd. Het is dus essentieel om beide te combineren: studie en spel, theorie en praktijk.

Vermijd comfortzones

Last but not least, een veelgemaakte fout bij de liefhebbers is dat ze al snel tevreden zijn met een positief resultaat. Het gaat hen er bijvoorbeeld om het winnen, ongeacht tegen wie. Het is niet echt zo, winnen tegen zwakkere spelers is altijd een gevaarlijke comfortzone die je moet vermijden. Zoek naar de sterkste tegenstander, leer zoveel mogelijk van het spelen tegen sterke spelers. Raak niet gefrustreerd door het verlies, maar analyseer het spel en leer hoe ze denken, wat ze zien. Verander je spel.

Bedankt voor het lezen van dit blog en voel je vrij om de website van de Schaakkoning te bezoeken als je toe bent aan een nieuw schaakspel. En dan bedoel ik het bord en de stukken.